Σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, έχει γενέθλια ο Πέτρος Βαγιόπουλος, συνθέτης εκτός όλων των άλλων, του πασίγνωστου ''Πότε Βούδας, πότε Κούδας'' !!
Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, μας χαρίζει τις αυθεντικές παρτιτούρες της ηχογράφησης και μας παραθέτει την ιστορία ηχογράφησης του τραγουδιού, με συναρπαστικές λεπτομέρειες!!
Γράφει Ο Πέτρος Βαγιόπουλος:
ΕΝΕΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ..(Χρόνια μου πολλά..)
Λόγω ημέρας και λόγω 30 χρόνων από την κυκλοφορία του δίσκου ''Πότε Βούδας, πότε Κούδας'' (7/Οκτ/1986),
1ον) Σας ''δωρίζω'' την αυθεντική παρτιτούρα της ORIGINAL εκτέλεσης του τραγουδιού.
2ον) 'οφείλω' να σας πω 2-3 λόγια για το ομώνυμο τραγούδι.. (το πως γράφτηκε -έγραψα τη μουσική, έλειπε ο Ρασούλης, άνοιξα το περιοδικό ''ΑΥΓΟ'' και πήρα από μέσα διάφορα δίστιχα του Μανώλη- το έχω πει χίλιες φορές)..
--Έχουν γίνει πάμπολλες εκτελέσεις... --Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ απ' όλες, η πιο ΕΥΓΕΝΙΚΗ, η πιο ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ αλλά σαφής, η πιο ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΗ και η πιο ΟΜΟΡΦΗ.. είναι -μακράν- η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ. Προσέξτε πως και τί παίζει το μπουζούκι !! Η εισαγωγή που έχω βάλει -και με αντιπροσωπεύει- δεν υπάρχει σε ΚΑΜΜΙΑ επανεκτέλεση.. Όλες είναι ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ..!! (Όσο για τα ακόρδα !! Ό,τι θέλει ο καθείς βάζει !!)....
--Ιδίως στο τέλος της εισαγωγής (5 νότες πριν το τέλος), όλοι βάζουν κάτι νότες - μόρια, που σε παραπέμπουν σε σκυλάδικο, σε γύφτικο, σε απαίσιο, τελοσπάντων, ''εύρημα'', που καμμιά σχέση δεν έχει με το υπόλοιπο τραγούδι, αλλά και με τον συνθέτη του τραγουδιού, που δε χρησιμοποιεί τέτοιες νότες σε κανένα του τραγούδι !! Στα 130, περίπου, που δισκογράφησα, πουθενά δε θα βρείτε τέτοιες νότες.
--Ο 1ος που έβαλε αυτά τα μόρια, ήταν ο βιολιστής, στο Live στον Λυκαβηττό, στη γνωστή επανεκτέλεση του Παπάζογλου, ο οποίος αν με ήξερε ποιος είμαι και τι γράφω, θα ντρεπόταν για την παραποίηση της μουσικής μου.. Κι όσοι σκέφτεστε.. ''σιγά μωρε τώρα.. για μια-δυο νότες κάνεις έτσι''.. συγνώμη, αλλά εγώ πιστεύω ότι σε ένα τραγούδι μπορεί να παίξει ρόλο ακόμη και ΜΙΑ ΝΟΤΑ.. Φανταστείτε π.χ. να έλειπε η ψιλή νότα στο ..''πότε Βούδας πόΤΕ..'' ..ναι !! αυτή η νότα στο ''ΤΕ'' !! Μπορεί το τραγούδι ούτε καν να ακουγόταν....
--Αλλά και οι μουσικοί έπαιξαν ρόλο..
-- Ο Μουλιάκος, που παίζει μπουζούκι, συνεργάζεται μαζί μου, από 17 χρονώ!!
--Ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος (και συνθέτης)- που παίζει κιθάρες, έγραψε τις παρτιτούρες, έκανε μαζί μου την ενορχήστρωση και την επιμέλεια στο στούντιο (στο δίσκο έπαιξε κ η γυναίκα του Ευανθία Ρεμπούτσικα), ήταν από χρόνια φίλοι με τον Ρασούλη, άρα και δικοί μου..
--Ο Γιώργος Λαβράνος (και συνθέτης), που παίζει κρουστά με περίσσιο μεράκι και.. ''κατόρθωσε'' να μεταβάλει ένα νταούλι Γιαννιώτικο.. σε ντραμς (!!), όπου ακούγονται 3 χτυπήματα, που τα ήθελα εγώ σαν.. ''μπότα- τομ1- τομ2'' (για τους γνωρίζοντες).
--Ο αξέχαστος φίλος Μάκης Γιαπρακας (και συνθέτης) έπαιξε μπάσο και φυσικά
--ο Αντώνης Βαρδής που ήταν ο παραγωγός του δίσκου, αλλά, παρ ότι ήταν ο ίδιος και ενορχηστρωτής, δεν παρενέβει καθόλου στο έργο μας.
--Τελευταίον άφησα τον ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ.
Ακούστε τη φωνή του ..ΤέΛΕΙΑ !! Απόρησε και ο ίδιος μόλις την άκουσε ! Ούτε στο δικό του στούντιο δεν έχει πετύχει τέτοια φωνή!! ΧΡΟΙΑ, ΑΠΟΔΟΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ.. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ!! και.. προσέξτε.. Από το 0.30'' μέχρι το 0.39'' το λέει με ΜΙΑ ανάσα !! ..
--(Ηχολήπτης ήταν ο Κώστας Φασολας)...
--ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΟ.. Όταν κάναμε το ρεμιξ, του Μανώλη του φάνηκε ότι ο Παπάζογλου ''το μάσησε'' το.. ''εδώ είναι του Ρασούλη'' και ακουγόταν ''εδώ είναι του ΡασούΤη''..
Ρε γμτ, λέει, μέσα από τα δόντια του το είπε??!! Να, ακούστε και σεις..!!
Ακούει ο ηχολήπτης...''χμ, λέει, δεν είναι καθαρό'' !! (Βλέπετε τι συμβαίνει, αν σου μπει κάτι στο μυαλό ??!!!)
Άκου και συ Πέτρο, λέει ο Μανώλης.. '''δεν ξερω, λέω..χμ, ναι , είναι λίγο μασημένο..''!!
Αλλά κι ο Βαρδής δεν ήταν σίγουρος.. και ο Νίκος ήταν ήδη Θεσ/νικη..
''Περιμένετε μια στιγμή''..,λέει ο Αντώνης..
Φεύγει για ένα λεπτό και γυρίζει μαζί με μια κυρία..
Της λέει.. ''Θα σου βάλουμε να ακούσεις μια φράση και θα μας πεις τι λέει, οκ?''
--ΟΚ, λέει η κυρία.., το ακούει..
''Για πες μας ''....
Και απαντά η κυρία ..''Βρε δεν είναι εδώ το Σούλι, εδώ είναι του ΡασούΛη''. ''Ευχαριστούμε πολύ, γεια σας'', λέει ο Βαρδής..
--Ρε συ, ποια ήταν αυτή?
--''Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ'' !!!
---χα..χα..
--ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.. γιατί, όπως γράφει ο Μανώλης στο τραγ. ''ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ.. τα πάντα ρει και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ είναι γιορτή''...
@320
ΑπάντησηΔιαγραφή