Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χάρης Και Πάνος Κατσιμίχας - Απρίλη, Ψεύτη !


Τύπος: Μουσικό CD
ΤΙΤΛΟΣ: Απρίλη, Ψεύτη !
Κατηγορία: Rock, Folk, World, & Country
Είδος: Έντεχνο
Καλλιτέχνης: Αδελφοί Κατσιμίχα
Εταιρεία: Ακτή ‎– ΑΚΤ 466021 2
Country: Greece
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1989
Audio Format: MP3
Quality (bitrate): 320 kbs
Total Time: 00:37:58
Total Size: 87,7 MB

Τραγούδια
1. Όμορφη μέρα 2:49
2. Σαντορίνη 3:09
3. Μάρκος και Άννα 3:39
4. Θεόφιλος Χατζημιχαήλ 5:36
5. Εχεμύθεια 2:10
6. Μη γυρίσεις 3:27
7. Αθήνα 4:09
8. Torpedo Blues 5:40
9. Δως μου το ψέμα σου 3:30
10. Κόκκινος χορός 3:25

Credits
    Accordion – Γιάννης Ιωάννου
    Acoustic Guitar, Electric Guitar – Γιώτης Σαμαράς*
    Cover – Δ.Θ. Αρβανίτης*
    Drums, Percussion – Σπύρος Παναγιωτόπουλος
    Engineer, Mixed By [Remix] – Κώστας Γιαννακόπουλος
    Mandolin, Harpsichord – Μιχάλης Νικολούδης
    Mastered By [Digital Mastering] – Γιάννης Ιωαννίδης
    Oboe – Γιάννης Παπαγιάννης
    Orchestrated By, Conductor, Electric Bass, Keyboards, Programmed By – Γιώργος Ζηκογιάννης
    Photography By – Παύλος Ευθυμίου
    Pipe [Ιρλανδικές Φλογέρες], Clarinet, Flute – Στέφανος Στεφανόπουλος
    Producer – Γιώργος Κυβέλος
    Saxophone – David Linch*
    Trumpet, Flugelhorn – Ed Wolf

Πρόκειται για τον τρίτο προσωπικό δίσκο των Κατσιμιχαίων, που κυκλοφόρησε το 1989. Είχε προηγηθεί ο δίσκος τους "Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις" και, βεβαίως, το πρώτο τους δισκογραφικό αποτύπωμα - που έμελλε να γράψει ιστορία - τα "Ζεστά ποτά".
Δέκα τραγούδια αποτελούν το υλικό του δίσκου "Απρίλη ψεύτη", εκ των οποίων το "Μη γυρίσεις" και το "Δώσ' μου το ψέμα σου" ξεχώρισαν και ακούστηκαν πολύ. Το "Μη γυρίσεις", σε στίχους του Δημήτρη Μπουρμά και της ηθοποιού Βέτας Μπετίνι, γνώρισε και μια ακόμα ηχογράφηση. Ήταν 2004 και ήταν στο δίσκο της Ελένης Δήμου "Ο έρωτας σε αργές στροφές". Καλά το είπε η Δήμου, αλλά η πρώτη του φορά δεν ξεπερνιέται.
Ν' αναφέρουμε ακόμα την "Όμορφη μέρα", τη "Σαντορίνη" και τη διασκευή στο τραγούδι του Lucio Dalla "Anna e Marco" ("Μάρκος και Άννα")...

Αυτός ο δίσκος στηρίχθηκε κυριολεκτικά σε δύο ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Τα είχα μελοποιήσει εγώ, για προσωπική μου χρήση. Όταν τα έπαιξα στον Πάνο, μου είπε "να ξέρεις, μου έκανες πολύ μεγάλο δώρο" (ο Πάνος είχε μια ψύχωση με αυτόν τον ποιητή και… πολύ καλά κάνει). Πολύ σύντομα, μου έφερε τέσσερα ολοκληρωμένα τραγούδια: Όμορφη μέρα, Σαντορίνη, Κόκκινος χορός και Δώσ ’ μου το ψέμα σου. «Αυτά» μου είπε «δεν θα είχαν γραφτεί, αν δεν είχα ακούσει τα τραγούδια που έφτιαξες πάνω στα κείμενα του Εμπειρίκου». Ήδη, χωρίς να το ξέρουμε, είχε αρχίσει να δημιουργείται ένα άλμπουμ, στηριγμένο πάνω στο λόγο του μεγάλου ποιητή και την έμπνευση που μας χάρισε. Στη συνέχεια προστέθηκαν και τα υπόλοιπα τραγούδια και, όταν τελείωσε το υλικό και επειδή ο δίσκος θα έβγαινε τον Απρίλιο, είπαμε να τον ονομάσουμε Απρίλη ψεύτη. Και τότε ήρθε ΤΟ πρόβλημα. Όταν πήγαμε στην ΑΕΠΙ να ζητήσουμε άδεια μας είπανε «Μα καλά, δεν ξέρετε ότι υπάρχει ρητή εντολή του ποιητή που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να μελοποιήσει οτιδήποτε δικό του; Εδώ και χρόνια ισχύει αυτό». Δεν το ξέραμε. Βγήκαμε έξω στο δρόμο, καθίσαμε σε ένα καφενείο και μου λέει ο Πάνος: «Τι νόημα έχει ο δίσκος χωρίς τα δύο αυτά τραγούδια; Αφού από εκεί ξεκίνησαν όλα». «Έχεις δίκιο» του απαντάω. «Άκυρο το άλμπουμ. Παρ’ όλα αυτά, εγώ θα στείλω την κασέτα σαν δώρο στην οικογένειά του, έτσι για να μην μου μείνει ο καημός». Αυτό και κάναμε. Στείλαμε την κασέτα και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε άλλα τραγούδια. Όμως προς μεγάλη μας έκπληξη ένα μήνα αργότερα μας πήραν τηλέφωνο από την εταιρία και μας είπαν ότι τηλεφώνησε ο γιος του ποιητή, ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, και είπε «Παίρνω εγώ την ευθύνη και επιτρέπω κατ’ εξαίρεση σ’ αυτούς τους ανθρώπους να εκδώσουν τα δύο συγκεκριμένα τραγούδια. Παρεμπιπτόντως, πείτε τους ότι η μητέρα μου θέλει να τους γνωρίσει και να πιούνε τσάι»! Εννοείται ότι από την χαρά μας… παραμιλάγαμε! Βάλαμε μπρος ξανά, μπήκαμε στο στούντιο και κάναμε ότι καλύτερο μπορέσαμε. Κι έτσι βγήκε αυτός ο δίσκος που κρατάτε στα χέρια σας. Δεν είναι απόλυτα φυσικό να τον αφιερώσουμε στον ποιητή και την οικογένειά του;Παρεμπιπτόντως, αυτό το τσάι δεν το ήπιαμε ποτέ με την κ. Εμπειρίκου, όχι γιατί δεν θέλαμε αλλά γιατί ντρεπόμασταν. Ας είναι καλά η αρχόντισσα εκεί που είναι με τον άρχοντά της και ας είναι καλά και ο αγαπημένος τους γιος, ο Λεωνίδας, που πήρε την ευθύνη και μας έδωσε την άδεια να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας με αυτό το δίσκο. Του είμαστε ευγνώμονες.
Υγ. Γράφει ο Χάρης, ανακαλώντας αναμνήσεις και γεγονότα, μετά από μακρά συζήτηση με τον Πάνο.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο