Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

encardia - agapi mou fidella

Artist:  encardia
Title Of Album: Agapi Mou Fidella
Year Of Release: 2004
Label: μελωδικό καράβι
Genre: Folk, World, & Country
Format:  MP3
Sound Quality: HIGH
Type: CD
Total Time: 36:32
Total Size: 62.4 MB (CD+Booklet)

Tracklist
01 Agapiso     0:53    
02 Ταραντέλλα     2:23    
03 Τραγούδι Της δουλειάς     4:30    
04 Νανούρισμα - Ταχτάρισμα     4:48    
05 La Srina     2:00    
06 Agapi Mou...     1:30    
07 ... Fidella     3:44    
08 La Lega     2:59    
09 Sciur Padrun     2:23    
10 Bukura More (Ωραίε Μωριά)     3:29    
11 Anis Mou Caspedha     2:41    
12 Pizzicarella Mia     3:49    
13 Ταραντέλα     2:25    
 

Phonographic Copyright (p) – Μελωδικό Καράβι
Copyright (c) – Μελωδικό Καράβι
Credits
Featuring
– Ettore Castagna, Α. Μπακιρτζής*, Ν. Πορτοκάλογλου*


Ταραντέλες με ελληνική ψυχή
Ενα... από καρδιάς ελληνικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο κι ασχολείται συστηματικά με μουσική και τραγούδια της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Νοτίου Ιταλίας. Είναι οι «Encardia» που έβγαλαν πρόσφατα τον πρώτο τους δίσκο «Agapi mou fidella» (κλικ για να το αποκτήσετε) στη δισκογραφική εταιρεία «Μελωδικό Καράβι».

Ταραντέλες, νανουρίσματα, τραγούδια του έρωτα, του γάμου και της νοσταλγίας, αγροτικά κι εργατικά τραγούδια, που προέρχονται κυρίως από τη νότια Ιταλία (Καλαβρία, Σικελία) κι ένα-δυο από τη Βόρεια. Τραγούδια σε τοπικές διαλέκτους, ελληνόφωνα (τα γνωστά «Grico») αλλά κι αρβανίτικα. Δίσκος που αποπνέει γνησιότητα αλλά και φρεσκάδα, μελωδικότητα αλλά και ξέφρενο ρυθμό με... φιλοξενούμενους τους Αργύρη Μπακιρτζή, Νίκο Πορτοκάλογλου (τραγούδι) και τον Ετορε Καστάνια από την Καλαβρία (λύρα).

Τον πυρήνα του συγκροτήματος αποτελούν ο Κώστας Κωνσταντάτος, που έχει πάει 23 φορές στην Κάτω Ιταλία (φωνή, μαντολίνο, κρουστά), ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου που έχει κάνει τις διασκευές - ενορχηστρώσεις (ακορντεόν) και η Αναστασία Δουλφή (τραγούδι). Συμμετέχουν, επίσης, οι Γιώργος Θεοδωρακάκος (κόντρα μπάσο), Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα).

«Η παραδοσιακή μουσική είναι στα κύτταρά μου, στο DNA μου» θα πει η Αναστασία Δουλφή, που είναι μια νέα ερμηνεύτρια με ταλέντο κι ωραία φωνή. Εχει συνεργαστεί παλιότερα με τη Μαρίζα Κωχ καθώς και με τους Γιώργο Τζώρτζη, Ιορδάνη Τσομίδη σε λαϊκά-ρεμπέτικα σχήματα.

Γεννημένη στην Αθήνα κι έχοντας τα μουσικά ακούσματα των γονιών της (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος), απόφοιτη του Εθνικού Ωδείου, η Αναστασία θ' αναφέρει ότι τη γοητεύει η έθνικ μουσική από κάθε μέρος της γης. Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Τόποι ιεροί στο φως του φεγγαριού» τραγούδησε παραδοσιακά και λαϊκά κομμάτια στον Μυστρά και στη Βεργίνα το 2002.

Για το συγκρότημα «Encardia» θα πει ότι «έχει διαμορφώσει το δικό του ήχο, χωρίς ν' αναπαράγει παραδοσιακά τραγούδια αλλά αποδίδοντάς τα μ' ένα δικό του τρόπο». Η ίδια δεν δυσκολεύτηκε με τα ιταλιάνικα αυτά τραγούδια, αφού αρκετά είναι ελληνόφωνα, και είχε ερμηνεύσει τέτοια παλιότερα (έχει ήδη επισκεφθεί μια φορά τούτα τα μέρη κι είναι ενθουσιασμένη). «Οταν αγαπάς κάτι πολύ, δεν υπάρχουν εμπόδια γλωσσικά ή οποιαδήποτε άλλα. Στη γλώσσα της μουσικής η γλώσσα είναι μία, η Μαγεία της μουσικής». Εχοντάς τα παρουσιάσει κατά καιρούς σε μικρούς χώρους αλλά και στο Κολλέγιο Αθηνών θα προσθέσει ότι η απήχηση είναι μεγάλη. «Δημιουργείται μια ευφορία στους θεατές ιδιαίτερα με τους ρυθμούς της ταραντέλας που χορεύει το ντουέτο "Ballo del Mare" (Κ. Καλκάνη-Ι. Καμαλέλη). Επιδίωξή μας είναι ν' ασχοληθούμε μακροπρόθεσμα και με τα παραδοσιακά τραγούδια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας».

Η Αναστασία εργάζεται ως νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Τα παιδιά και το τραγούδι είναι οι δύο αδυναμίες μου. Τα παιδιά μού δίνουν τη χαρά και τη ζωντάνια που χρειάζομαι να εκφραστώ μέσα από τη μουσική. Και η μουσική με γεμίζει τόσο πολύ, που μου βγαίνει όλη η αγάπη στα παιδιά». Τους τραγουδάει κιόλας; «Φυσικά. Τραγουδάω στα παιδιά από παραδοσιακά έως Ξυδάκη. Προς το παρόν χαίρομαι που μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/04/2005

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ, φαίνεται πολύ αξιόλογη συλλογή ...ανυπομονώ να την ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, φαίνεται πολύ αξιόλογη συλλογή ...ανυπομονώ να την ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο