Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Anouar Brahem - The Astounding Eyes Of Rita

anouer brahem1
Artist: ANOUAR BRAHEM
Album: The Astounding Eyes of Rita
Label: ECM
Format: MP3@320 kbps
Sound Quality: FULL
Size: 122.54 MB
Type: CD
Country: TUNISIA
Release Date: 2009
Genre: ETHNIC, JAZZ, WORLD
Το νέο άλμπουμ του Τυνήσιου μουσικού της World Jazz, Anouar Brahem, έχει τίτλο “The Astounding Eyes of Rita” (ECM) και πρόκειται κατά την ταπεινή μου γνώμη για την πιο ενοποιημένη αισθητικά δουλειά του, μέχρι σήμερα.
Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν ο ίδιος στο ούτι, ο
Klaus Gesing μπάσο κλαρινέτο, ο Bjorn Meyer μπάσο και ο Khaled Yassine νταραμπούκα και μπεντίρ (κρουστά).
Σε ολόκληρο το έργο του μέχρι τώρα έχει υπάρξει μεγάλη ισορροπία στις επιρροές του από Ανατολικά και Δυτικά στοιχεία. Όχι όμως στις ίδιες αναλογίες κάθε φορά. Οι πρώτες του δουλειές στη δισκογραφία μετέφεραν ένα δυνατό αίσθημα της παράδοσης που κουβαλάει. Οι δύο τελευταίοι του δίσκοι (
Le Pas Du Chat Noir το 2001 και Le Voyage de Sahar το 2005), βγήκαν από ένα τρίο, περισσότερο προσανατολισμένο στην κλασική μουσική δωματίου.
Με τα «Εκπληκτικά μάτια της Ρίτας», κάνει πάλι μια μεγάλη στροφή, για να συναντήσει μελωδίες βαθιά ριζωμένες μέσα του. Μελωδίες δυνατές, ρυθμούς, ήχους, εικόνες, βιώματα, παραστάσεις. Η μουσική του, μοιάζει να προέρχεται από έναν αρχαίο πολιτισμό, γεμάτο από τις αλήθειες του παρελθόντος, που δεν έχουν χάσει ακόμα το νόημά τους.
Γεννημένος στο Halfawine (Halfaouine), της Τυνησίας το 1957, ο Brahem θεωρείται στη χώρα του ο πιο καινοτόμος μουσικός στο ούτι. Μαθητής του μεγάλου μουσικού και δάσκαλου Ali Sriti, έχει εμβαθύνει στα μυστικά και τις λεπτές αποχρώσεις της Αραβικής κλασικής μουσικής.
Από νωρίς αποφάσισε ότι το να παίζει στους γάμους και τα πανηγύρια είναι πέρα για πέρα αναχρονιστικό. Οπλισμένος με τη βαθειά του γνώση και το τεράστιο ταλέντο του, ξεκίνησε μια πορεία, που στα 20 χρόνια που διαρκεί μέχρι τώρα, έχει αποφέρει σαν αποτέλεσμα, την κυκλοφορία 18 δίσκων κάτω από την ετικέτα της EMC.
Με τους μουσικούς του (όλους μαζί) στο νέο του δίσκο, βρέθηκε για πρώτη φορά στο στούντιο ηχογράφησης!! Μέχρι τότε βέβαια, είχε κάνει πρόβες με τον καθένα ξεχωριστά. Μετά την ολοκλήρωση της ηχογράφησης στο στούντιο Artesuono του Ούντινε, ο Anouar Brahem προσκάλεσε τη νέα του μπάντα στην Τυνησία, όπου έπαιξε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό στην Καρχηδόνα.
Έχει προγραμματιστεί (και τρέχει ήδη) μια πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία από τον Οκτώβρη, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη, με συναυλίες στην Αυστρία, τη Βοσνία, τη Γερμανία τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ελβετία. Ελλάδα ρε παιδιά, τίποτα;
Ο δίσκος του με τον πραγματικά ασυνήθιστο τίτλο, είναι αφιερωμένος στον εθνικό ποιητή της Παλαιστίνης και έναν από τους σπουδαιότερους του αραβικού κόσμου, τον Mahmoud Darwish, (1941-2008).
Όλες οι συνθέσεις του, είναι βασισμένες σε πολύ δυνατές μελωδίες, κάτι που δίνει την ευχέρεια στους υπέροχους μουσικούς της μπάντας του, να πατάνε γερά και να πετυχαίνουν εξαιρετικούς και περίτεχνους αυτοσχεδιασμούς. Εκεί άλλωστε – στη μελωδία- βασίζεταιι κάθε φορά ο Anouar Brahem όταν γράφει.
Ο συνδυασμός του μπάσου κλαρινέτου με το ούτι, παραπέμπει στα ηχοχρώματα του
Thimar, με το οποίο τον ανακάλυψα το 97! 

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ CD
1.The lover of Beirout
2. Dance with waves
3. Stopover at Djibouti
4. The astounding eyes of Rita
5. Al Birwa
6. Galilee mon amour
7. Waking state
8. For no appparent reason

Με μερικά πράγματα που μας τυχαίνουν στη ζωή, ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος από την πρώτη στιγμή.
Το "The Astounding Eyes of Rita", παίζει καθημερινά στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στο ipod!!
Είναι ο δίσκος του Φθινόπωρου για μένα :)
Πατήστε PLAY και θα καταλάβετε τι εννοώ!!



*Από παλιότερο δημοσίευμα στο ΜΠΑΛΟ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο