Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ - Πικρό φιλί


Τύπος: Μουσικό CD
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΙΚΡΟ ΦΙΛΙ 
Κατηγορία: ΛΑΪΚΟ - ΕΛΛ. ΣΥΝΘΕΤΕΣ 
Ερμηνευτής: ΓΕΡ. ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ
Συνθέτης - Στιχουργός : ΒΑΓΓ. ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ
Κυκλοφορία: 1994
Γλώσσα: Ελληνική
Sound Quality: HIGH
Format: mp3@320Kbps
Δισκογραφική: LYRA-ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

γράφει ο Thanasis-Gioglou
Οι συνεργασίες δεκάδες. Είναι όμως κάποιες που ξεχωρίζουν. Κι αυτό γιατί η φωνή του τραγουδιστή, ταίριαξε απόλυτα με τις μελωδίες του δημιουργού, γράφοντας μεγάλες επιτυχίες, κυρίως όμως ωραία τραγούδια. Στα χρόνια του ’90 και παρά την κρίση που φαίνεται πως υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο λαϊκό τραγούδι, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος συναντά «Στη σκέψη της τρελής» τον Βαγγέλη Κορακάκη.
Έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως τα τραγούδια του Κορακάκη, θυμίζουν τραγούδια μιας άλλης εποχής. Της παλιάς χρυσής εποχής του λαϊκού τραγουδιού. Tόσο για τις μελωδίες και τις ενορχηστρώσεις όσο και για τους στίχους που , στα πρότυπα του Γιώργου Μητσάκη και του Άκη Πάνου, γράφει πάντα ο ίδιος. Το ίδιο έχει γραφτεί και για τη φωνή του Γεράσιμου. Ίσως να είναι κι αυτό ένα στοιχείο που να συνέβαλλε στο ταίριασμά τους. Συχνά και οι δυο έχουν εκφράσει το θαυμασμό αλλά και την επιρροή που δέχθηκαν από τους δασκάλους τους, που δεν ήταν άλλοι από τις μεγάλες μορφές του λαϊκού τραγουδιού που κυριάρχησαν από τον πόλεμο και μετά. Τσιτσάνης, Καλδάρας, Μητσάκης, Παπαϊωάννου, Ζαμπέτας αλλά και ο Θεοδωράκης για τον Κορακάκη, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Γαβαλάς, Ρεπάνης για τον Γεράσιμο.
Ζουν όμως και δημιουργούν στο σήμερα. Πιο πιστός βέβαια στον παλιό ήχο ο Βαγγέλης, με περισσότερες αναζητήσεις σε σύγχρονους δρόμους ο Γεράσιμος. Η συνεργασία τους στη δισκογραφία απαριθμεί 32 τραγούδια. Δυο ολόκληρους δίσκους και δυο συμμετοχές του Γεράσιμου σε δίσκους του Βαγγέλη. Έχουν καταγραφεί επίσης και τέσσερις επανεκτελέσεις. Δυο για το «Πρώτο φθινόπωρο» και δυο για τη «Σκέψη της τρελής». Ίσως να μην είναι τόσο πολλά. Πιστεύω όμως πως οι χαρακτηριστικές λαϊκές μουσικές του Κορακάκη βρήκαν στη στιβαρή φωνή του Ανδρεάτου, τον ιδανικό εκφραστή τους. Φωνή που απέσπασε δημοσίως, εκτός των άλλων, τα εύσημα του ίδιου του Στέλιου Καζαντζίδη ο οποίος ήταν πολύ φειδωλός στις δηλώσεις του για τους νεότερους τραγουδιστές. Και θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Γεράσιμος εκτός από εξαιρετικός τραγουδιστής είναι και πολύ καλός μουσικός. Ξεκίνησε άλλωστε την καριέρα του, παίζοντας μπουζούκι δίπλα στον Χάρη και στον Πάνο Κατσιμίχα ενώ πολλές φορές θα πιάσει και τον μπαγλαμά για να συνοδέψει την υπόλοιπη ορχήστρα.

Η συνεργασία τους ξεκινά το 1993 με τρία τραγούδια που λέει ο Γεράσιμος στο δίσκο «Λαύριο». «Ο κουρασμένος δρόμος μου», που ακούγεται ιδιαίτερα μέχρι τις μέρες μας και τα «Ψάξε και βρες μου» και «Έτσι γιατί το ήθελε». Eκείνη τη χρονιά θα προκύψει μια ζωντανή ηχογράφηση του «Πρώτου φθινόπωρου» (τραγούδι το οποίο πρωτοηχογραφήθηκε στο δίσκο «Άρχοντες») στο «Μετρό», σε ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο αποτυπώθηκε σε δίσκο βινυλίου με τίτλο «Οι βετεράνοι του ρεμπέτικου». Εκεί μαζί με τον Τάκη Μπίνη, την Άννα Χρυσάφη, τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Χρυσούλα Χριστοπούλου συνυπάρχουν και ο Κορακάκης με τον Ανδρεάτο.
Ένα χρόνο μετά έρχεται η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά με το «Πικρό φιλί». Ο δίσκος ηχογραφείται στη Lyra και η επανεκτέλεση της «Σκέψης της τρελής» , την οποία είχε πρωτοτραγουδήσει ο Γιώργος Τζώρτζης στους «Άρχοντες» το 1988, μπαίνει την τελευταία στιγμή στο δίσκο και γίνεται το όχημα που θα τον κάνει γνωστό σε περισσότερο κόσμο. Το τραγούδι δίνει τον γενικό τίτλο στην πρόσφατη επανέκδοσή του cd.
Με την ενορχήστρωση του Θόδωρου Κοτεπάνου γράφονται τα τραγούδια:
1) Πικρό φιλί
2) Ας ήταν να ήξερα
3) Χαράματα περνώ
4) Έτσι μοιάζει
5) Παιδί θλιμμένο
6) Ένα ψέμα η αγάπη
7) Στη σκέψη της τρελής
8) Χαμόγελο σου ζήτησα
9) Η βασίλισσα
10) Αν θέλεις φύγε
11) Παντοτινέ μου φίλε
12) Χωρίσαμε χαθήκαμε

Μπουζούκια παίζουν ο Βαγγέλης Κορακάκης με τον Μανώλη Πάππο, κιθάρα ο Αργύρης Σταμούλος, κοντραμπάσσο ο Θανάσης Σοφράς, πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος, μπαγλαμά ο Κοσμάς Κοκόλης, ακορντεόν ο Ηρακλής Βαβάτσικας, βιολί ο Γιάννης Ζευγόλης και κρουστά ο Βαγγέλης Καρίπης. Η ηχογράφηση γίνεται στο studio «συν ΕΝΑ» από τον Σπύρο Χατζηνικολάου και τον Χρήστο Χατζηστάμου.
Τα κομμάτια που συνθέτουν το ρυθμικό παζλ του δίσκου αποτελούνται από τρία ζεϊμπέκικα, τρία αργά και δυο γρήγορα χασάπικα, έναν καρσιλαμά, μια ρούμπα, ένα μπολερό κι ένα τσιφτετέλι. Οι στίχοι του Κορακάκη, χωρίς να γίνονται απλοϊκοί, είναι απλοί και κατανοητοί. Σε έντεκα τραγούδια το περιεχόμενο είναι ερωτικό αλλά αγνό ερωτικό…Καθαρό…Χωρίς ευφυολογήματα και προσμείξεις που μόνο σκοπό έχουν την δημιουργία του εύκολου και εφήμερου σουξέ. Στο «Καζαντζίδικου» ύφους ζεϊμπέκικο «Παντοτινέ μου φίλε πόνε» ο Κορακάκης, δια στόματος Γεράσιμου, τραγουδά για την απογοήτευση και τη μοναξιά με λόγια απλά και λαϊκά…

«Θλιμμένη έρχεται η νύχτα
κι ο ουρανός θλιμμένος είναι
παντοτινέ μου φίλε πόνε
μες στην καρδιά μαχαίρι γίνε»

Από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των συνθέσεων του Κορακάκη, τόσο σ’αυτό τον δίσκο, όσο και γενικότερα, είναι αυτό που συναντάμε και στην περίπτωση του Τσιτσάνη. Τα τραγούδια του δεν αποτελούνται από ένα κουπλέ κι ένα ρεφραίν. Έχουμε την προεισαγωγή συχνά αλλά και την κύρια εισαγωγή που δεν είναι επανάληψη του ρεφραίν, το κουπλέ και το ρεφραίν. Η «Σκέψη της τρελής» με τα διαφορετικά θέματα που ακούγονται μέσα στο τραγούδι, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του. Κι επιπλέον πριν από το φινάλε γίνεται και η έκπληξη μ’ ένα πολύ ωραίο θέμα που παίζει το πιάνο και πάει το τραγούδι αλλού…Θα ήταν αδικία λοιπόν αν στους συνεχιστές των μεγάλων κλασσικών λαϊκών δημιουργών, που συνεχίζουν να το τροφοδοτούν και σήμερα με πρωτότυπα και αξιόλογα λαϊκά τραγούδια, δεν συγκαταλέγαμε μαζί με τον Νικολόπουλο, τον Πολυκανδριώτη, τον Σούκα και τον Βαγγέλη Κορακάκη.
MUSICHEAVEN

Σχόλια

  1. Αφεντικό ειπε
    καλημέρα Γιωργάκι
    Σήμερα πραγματικα "γράφεις" αγαπητέ
    φίλε!!
    Κατά την ταπεινή και πάντα υποκειμενικη μου αποψη ,ο δίσκος
    ειναι εξαιρετικό,"κλασσικό",πλέον
    δείγμα αυτού που σωστά η λαθος
    αποκαλούμε εντεχνο λαικό τραγούδι.
    Πραγματικά τα εχει ΟΛΑ,μουσική,στίχο και βεβαίως κορυφαία ερμηνεία από ενα πολύ μεγαλο και πολύ σεμνό τραγουδιστή
    και οργανοπαίχτη.Ο κύριος ΜΑΚΗΣ ,αυτοπροσώπως!!!!!
    Υ.Γ.Θα ημουν ευγνώμων εαν μπορούσα
    να το κατεβάσω από το μειλ μου
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο