Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μυθολογία και ιστορία, ήλιος και γη, τέχνη και μεράκι κάνουν διάσημα τα κρασιά της Σάμου


"Γέμισε ξέχειλη την κούπα με Σαμιώτικο κρασί" (Λόρδος Βύρων, στο λυρικό του έργο δον Ζουάν)

Χωρίς υπερβολή ένας από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, είναι αυτός της Σάμου. Το κρασί που παράγεται εδώ και αιώνες, είναι το πιο διάσημο, σε όλο τον κόσμο Ελληνικό κρασί. Ένα κρασί που έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση.

Τα αμπέλια βρίσκονται κυρίως στις πλαγιές του βουνού Άμπελος, σε υψόμετρο μέχρι και τα 800 μέτρα, σε πανάρχαιες χτιστές μακρόστενες πεζούλες. Το εξαιρετικό υπέδαφος σε συνδυασμό με το ευνοϊκό μικροκλίμα για την αμπελοκαλλιέργεια δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά και με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως απαιτείται για όλα τα γλυκά κρασιά ευγενικής καταγωγής.

Το "ΣΑΜΟΣ" είναι το πρώτο Ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν Ο.Π.Ε. (Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη).

Σήμερα η οινοποίηση και το εμπόριο του κρασιού της Σάμου, βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.), έναν από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Η Ε.Ο.Σ.Σ. αποτελείται από 25 συνεταιρισμούς με 4000 μέλη, που καλλιεργούν 15.000 στρέμματα αμπελιών, με μέση ετήσια παραγωγή 9.000 τόνους μοσχάτου σταφυλιού. Έχει 2 υπερσύγχρονα οινοποιεία, ένα στο Βαθύ και ένα στο Καρλόβασι και απασχολεί μονίμως 130 άτομα.

Η Ε.Ο.Σ.Σ. εξάγει τα 3/4 της παραγωγής της, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία, όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στη Σάμο παράγονται κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως τα οποία θεωρούνται παγκοσμίως από τα ευγενέστερα γλυκά κρασιά. Στη Γαλλική, στην πιο δύσκολη και ενήμερη οινική αγορά, το κρασί "ΣΑΜΟΣ" κατέχει, λόγω ποιότητας και αναγνώρισης μια σημαντική θέση. Παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση η οποία δυστυχώς δε μπορεί να καλυφθεί από τις περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής.

Τα κρασιά της Σάμου, έχουν τιμηθεί με εκατοντάδες χρυσά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η εξαιρετική βελούδινη γεύση, ο αρωματικός πλούτος και οι χρυσαφένιες αποχρώσεις τους, τα έχουν φέρει στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο του κοινού, όσο και των ειδικών όλου του κόσμου.

Τα ξηρά λευκά κρασιά της Σάμου συνεχίζουν την οινική παράδοση των κατοίκων του νησιού και διακρίνονται για την απαλή ισορροπημένη γεύση και το λεπτό άρωμά τους.

Απόσπασμα από φυλλάδιο του ΚΕΤΑ & φωτογραφίες από το διαδίκτυο

Να και μια συνταγή : "Ψαρονέφρι με σάλτσα από κρασί Σάμου" από τη σελίδα του Ηλία Μαμαλάκη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Michael Buble - Christmas (Deluxe Special Edition)

Artist: Michael Buble
Title Of Album: Christmas (Deluxe Special Edition)
Year Of Release: 2012
Label: Worner Bros
Genre: Vocal, Christmas, Easy Listening
Type: CD
Quality: MP3
Bitrate: 320 kbps
Total Time: 65
Total Size: 147,9 MB

Track Listing
01. It's Beginning To Look a Lot like Christmas
02. Santa Claus Is Coming to Town
03. Jingle Bells (featuring The Puppini Sisters)
04. White Christmas (Duet With Shania Twain)
05. All I Want for Christmas Is You
06. Holly Jolly Christmas
07. Santa Baby
08. Have Yourself a Merry Little Christmas
09. Christmas (Baby Please Come Home)
10. Silent Night
11. Blue Christmas
12. Cold December Night
13. I'll Be Home for Christmas
14. Ave Maria
15. Mis Deseos/Feliz Navidad (Duet With Thalia)
16. The Christmas Song
17. Winter Wonderland
18. Frosty the Snowman - (featuring The Puppini Sisters)
19. Silver Bells (featuring Naturally 7)
20. Michael's Christmas Greeting

Album Notes
Except for a 2003 EP, Michael Buble hadn't released a holiday album until 2011's Christmas, …

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ - ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ

24 αθυρόστομα τραγούδια της Αποκριάς.
Η πιο διάσημη έκδοση του Συλλόγου. Τα «ανίερα-ιερά» τραγούδια της Αποκριάς με την ιερή τους αθυροστομία ετάραξαν τα νερά των σεμνότυφων καπηλευτών της παράδοσης. Ο διπλός δίσκος με τα είκοσι τέσσερα κομμάτια συνοδεύεται από εκτενή κείμενα που αναλύουν το παγανιστικό τελετουργικό πλαίσιο εντός του οποίου λέγονται τα τραγούδια, τραγούδια συνδεδεμένα με συγκεκριμένη εποχή του κοσμικού χρόνου και με ρόλο ιερό κατά τις αντιλήψεις των ανθρώπων της παραδοσιακής αγροτικής κοινωνίας. Παράλληλη έκδοση σε LP και CD.

Εισαγωγικό σημείωμα
Το βέβηλο και το άσεμνο είναι μια πτυχή του λαϊκού μας πολιτισμού που ελάχιστα έχει ανιχνευθεί και μελετηθεί, μια που "επί δεκαετίες, ίσως και αιώνες -όπως παρατηρεί ο καθηγητής Μ. Μερακλής- η υποκριτικά επίπεδη αστική ηθική" και σεμνοτυφία των διανοούμενων συλλογέων την αποσιώπησε και την αγνόησε, παραποιώντας την αλήθεια κάποιων συγκεκριμένων πολιτισμικών φαινομένων. Στην κάλυψη αυτού του κενού θέλει να συμβάλει ο Σύλ…

DIRE STRAITS BROTHERS IN ARMS

Artist: Dire Straits Album: Brothers In Arms (20th Anniversary Edition) Label: Warner Bros. Records Catalogue #: 49377-2 Format: MP3@320 kbps Sound Quality: HIGH Size: 124,13 MB Type: Album Country: USA Release Date: 2005 Original Release Date: 1985 Language: English Time: 55:13 Genre: Pop/Rock Styles: Classic Rock, Rock & Roll, Album Rock, Contemporary Pop/Rock
Album Review: Brothers in Arms is the fifth studio album by the British rock band Dire Straits, released in 1985. The first half of the album is a development of their unique brand of arena rock which had evolved in their music since the 1980 album Making Movies, while the second half consists of more folk-influenced material. The whole album maintains the original Dire Straits' bluesy and laid back guitar-based sound whilst retaining a more lavish and bombastic production and overall sound. It is the band's best-selling album, and one of the top 10 best-selling albums in UK music history.
History: Brothers in Arms was one of the …