Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ - ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Το καλό ελληνικό τραγούδι εκπροσωπείται πια από πολλές και διαφορετικές παρέες που δεν έχουν απαραιτήτως μουσική σχέση μεταξύ τους, ούτε διατηρούν σώνει και καλά αγαστές σχέσεις. Κι όμως το καλό ελληνικό τραγούδι ξανάγινε μια παρέα, για χάρη μιας μεγάλης φωνής που ακούγεται έτσι κι αλλιώς «Στη Διαπασών». Αυτός είναι και ο τίτλος του καινούργιου δίσκου («Μίνος») του Δημήτρη Μητροπάνου.
Συναντήθηκαν και μίλησαν «εκ βαθέων» λίγο πριν από την εγχείρηση του Μητροπάνου στο Παρίσι. Αποτέλεσμα, το τραγούδι «Η εκδρομή», που καλωσορίζει τον, απόντα επί χρόνια από τη δισκογραφία, Γιάννη Μηλιώκα
Κάτω από τον τίτλο συγκατοίκησαν 16 παλαιοί και νεότεροι δημιουργοί (συνθέτες, τραγουδοποιοί και στιχουργοί): από τον Τάκη Μουσαφίρη που επέστρεψε έπειτα από χρόνια, τον Χρήστο Λεοντή και τον Θάνο Μικρούτσικο μέχρι τους Παντελή Θαλασσινό, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργο Κλεφτογεώργο, Γιάννη Κότσιρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστο Λέντζο, Γιάννη Μηλιώκα, Κυριάκο Ντούμο, Μάνο Ξυδούς, Λάκη Παπαδόπουλο, Μίλτο Πασχαλίδη, Φίλιππο Πλιάτσικα, Διονύση Τσακνή.
Ο δίσκος χρειάστηκε 7 μήνες προετοιμασίας. Κύλησαν «με γέλια, αγωνίες, μεγάλους καβγάδες, μεγάλες αγάπες και ατελείωτες ιδεολογικές συζητήσεις, όλα στη διαπασών», όπως είπε η Μαργαρίτα Μάτσα. Κι έτσι συγκεντρώθηκαν και ηχογραφήθηκαν 13 τραγούδια (12 λαϊκά κι ένα μπλουζ). Ολα για μια φωνή. Γι' αυτή τη φωνή γράφτηκαν άλλωστε τα τραγούδια. Και κάθε τραγούδι είναι ό,τι καλύτερο είχε να δώσει ο καθένας - κι όχι ό,τι του περίσσευε στο συρτάρι.
Είχε δίκιο ο Οδυσσέας Ιωάννου που εξομολογήθηκε πως «εκτός από την ανταπόκριση του κόσμου, ένα μεγάλο κέρδος του Μητροπάνου είναι η ανταπόκριση του χώρου του. Και για μας τα τραγούδια είναι ένα μικρό αντίδωρο σ' εκείνον...».
«Όσοι είμαστε εδώ δεν πουλήσαμε την ψυχή και το ταλέντο μας στην αγορά του χυδαίου. Ήρθαμε για να στηρίξουμε την τελευταία μεγάλη, αληθινή φωνή», «σύστησε» την παρέα των δημιουργών ο Κραουνάκης. «Τόλμησε» μάλιστα να μιλήσει και για ένα «μάθημα» που πήρε όλη η παρέα: «Δεν χρειάζεται να μας φοβίζει η πιθανότητα απώλειας ενός ανθρώπου για να βάζουμε μαζί τα όπλα μας μπροστά».
Η ανταπόκριση του χώρου του φάνηκε και από τους χαρακτηρισμούς που επιφύλασσαν όλοι οι δημιουργοί για τον Μητροπάνο: «ελληνικός ωκεανός», «η Α' Εθνική μας», «ο τελευταίος μάγκας» και -το πιο απλό αλλά όχι κι αυτονόητο πάντα- «ένας κανονικός άνθρωπος».
Απλά και κανονικά μίλησε και ο ίδιος για «τη μεγάλη αγκαλιά των δημιουργών που τη χρειαζόμουν», αλλά και «για τα παιδιά που βγήκαν στον δρόμο: ας είμαστε μαζί τους. Κι ας είμαστε μαζί και με το τραγούδι. Τραγούδι, όμως, είναι οι δημιουργοί: αυτοί χαράζουν την πορεία».
Συνθέτες και στιχουργοί μίλησαν, καθένας με τον τρόπο του.
Κάποιοι αφηγήθηκαν τη διαδικασία που γέννησε κάθε τραγούδι:
«Έχω ένα φίλο από τη Λάρισα. Οδηγεί νταλίκα. Ένα βράδυ, το καλοκαίρι τα 'πιαμε και μου είπε "γράψε κάτι και για μας, για μια ζωή στο τιμόνι, ταξίδια στην εθνική και ύπνο μέσα στην νταλίκα". Του 'πα "θα γράψω ένα ζεϊμπέκικο και θα το πει ο Μητροπάνος..."». Κι έτσι ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε το «Ζωή νταλίκα κόκκινη».
Άλλοι εξομολογήθηκαν στιγμές που μοιράστηκαν με τον Μητροπάνο. Ο Μηλιώκας, π.χ., τον συνάντησε στο Παρίσι προτού χειρουργηθεί, «μια εποχή που οποιοσδήποτε θα λύγιζε - αλλά όχι εκείνος. Τότε κάναμε το ψυχογράφημά μας». Το αποτέλεσμα ήταν «Η εκδρομή», ένα τραγούδι «ταμένο» στην προσωπικότητα του Μητροπάνου.
Άλλοι, όπως ο Θαλασσινός, μίλησαν για την εμπειρία της συνεργασίας: «Δεν είναι λάφυρο, είναι όμως απάντηση στο παιδικό μου όνειρο».
Άλλοι χρησιμοποίησαν το χιούμορ σαν ξόρκι στη συγκίνηση:
«Μ' έχετε κατατάξει στους ροκάδες», είπε ο Λάκης Παπαδόπουλος, «αλλά τώρα που είπα δυο τραγούδια με τον Μητροπάνο μοστράρομαι και στο λαϊκό πεντάγραμμο, που έχει και τις ωραιότερες γκόμενες».
Κι άλλοι, όπως ο Τσακνής ή ο Πασχαλίδης, μίλησαν για τη στιγμή που βγαίνει ο δίσκος και «έχουμε ανάγκη από τραγούδια».
Σαν ευχή απ' όλους τους έμοιαζε, όμως, ό,τι είπε ο Χρήστος Λεοντής: «Να γράφουμε τραγούδια για να στεκόμαστε όρθιοι».

...έγραφε πριν από ένα μήνα η ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο δίσκος ήταν ότι καλύτερο για το κλείσιμο μιας χρονιάς δύσκολης, φτωχής και μίζερης.
Βρέθηκαν άνθρωποι να σταθούν στο πλευρό του Μητροπάνου στα δύσκολά του, συμμετέχοντας κι αυτοί στο μερίδιο που τους αναλογεί, στην επιστροφή του, που μπορεί αβίαστα να χαρακτηρισθεί η επιστροφή της χρονιάς.

2 ΔΙΨΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΙ ΑΡΜΥΡΑ
4 ΘΕΣ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ
5 ΟΣΟΙ ΖΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ
7 ΚΑΠΟΤΕ
8 ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ
9 ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ
10 ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΚΟΜΑ
11 Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ
12 ΠΑΛΕΥΩ
13 ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

Σχόλια

  1. Πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, είχα ακούσει ζωντανά το "Μια εκδρομή"...
    Απίστευτο τραγούδι, κι απίστευτη ερμηνεία

    Εχθές, ήμασταν μια παρέα, καμιά 10αριά άτομα. Με τελείως διαφορετικά γούστα στη μουσική, από Όπερα και Τζάζ μέχρι λαϊκά. Και οι 10 όμως, όταν ήρθε η κουβέντα στο Μητροπάνο, συμφωνήσαμε ότι είναι θεός :)

    Μου άρεσε πάρα πολύ, και περισσότερο όσο τον ακούω.

    Καλή Χρονιά ,ι εδώ, οπότε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Βιτάλη, Θηβαίος, Αρβανιτάκη, Μητροπάνος έσωσαν τη χρονιά, που παραλίγο θα έπεφτε σε μουσικό κώμα. Ο Μητροπάνος κατάφερε και συγκέντρωσε γύρω του μέγα πλήθος συνθετών και τραγουδοποιών. Το αποτέλεσμα άκρως απολαυστικό. Ερμηνείες μεστές με πάθος και ταυτότητα.
    Καλή χρονιά κι από εδώ λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο