Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SAMOS XENIA - ΞΕΝΙΑ ΣΑΜΟΥ

"Η Σάμος πήρε τις αποφάσεις της. Η οικονομία της θα στηριχθεί στον τουρισμό. Τα καπνοχώραφα και τα αμπέλια δεν έχουν μέλλον, τα κρασιά στοιβάζονται στις δεξαμενές, τα νιάτα της έχουν φύγει μακρυά. Πληγωμένη απ' τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, έχει στρέψει όλες τις ελπίδες της στον τουρισμό. Χωρίς σκέψη πολλή, το καμένο από τους Γερμανούς Ηγεμονικό μέγαρο κατεδαφίζεται και στη θέση του κτίζεται το τουριστικό ξενοδοχείο Ξενία. Ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της τουριστικής ανάπτυξης. Μαζί με το αεροδρόμιο, το Ξενία αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για την υποδοχή των πρώτων τουριστών. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που είναι ακόμα αγνό, καθαρό και ανέγγιχτο, με τον πλούτο της αρχαιολογικής κληρονομιάς, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, η συναρπαστική ιστορία του νησιού, παλαιά και σύγχρονη, ακόμα η φιλοξενία που προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι της Σάμου, στα πρώτα διαβατάρικα πουλιά των ανέστιων τουριστών, είναι πηγές πλούτου του νησιού μας, που δίνουν τη δυνατότητα να προβληθεί με σεμνότητα και αξιοπρέπεια σε ολόκληρο τον κόσμο."
νίκος νόου
τριάντα πέντε χρόνια
με το φακό της επικαιρότητας
1965 - 1995
απόπλους 2007

Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο αλλοτινός πόλος έλξης τουριστών στο νησί και στην πόλη της Σάμου, είναι αποκαρδιωτική. Έχουν γραφτεί πολλά στο παρελθόν από φίλους, από τον τοπικό τύπο, αλλά ... Μόνο που το οικοδόμημα πια φαίνεται ετοιμόρροπο και να δούμε στο τέλος, ποιους θα πλακώσει!!

Σχόλια

  1. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά σοβαρότητα φίλε μου (και) σε αυτό το θέμα.....
    Έχουμε "ταμπουρωθεί" ο καθένας σε μια άποψη (να το γκρεμίσουμε-να μην το γκρεμίσουμε-αρχιτεκτονικό μνημείο-άρχιτεκτονικά αδιάφορο-στατικά επαρκές-στατικά επικίνδυνο-κίνδυνος για τον ηγεμονικό κήπο-ανάδειξη του ιστορικού κέντρου-διατάραξη της παραδοσιακής οικοδομικής γραμμής κλπ κλπ κλπ.....), σοβαρή συζήτηση για όλα αυτά ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ όμως!!!
    Και έτσι, το ΧΕΝΙΑ αφήνεται στην τύχη του και το χρόνο, ενώ από την άλλη, μας δουλεύουν ΟΛΟΙ από τους τοπικούς παράγοντες μέχρι τα Τουριστικά Ακίνητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με γειά το καινούργιο τζινάκι σου!!
    Όμορφο, Πολύ μοντέρνο, άνετο & πρωτότυπο σαν look σελίδας, το βρίσκω !!
    Όσο για το Ξενία ,είναι μια πονεμένη ιστορία !! Είμαι περίεργη να δω τι θα φτιαχτεί και πώς !!

    Εύχομαι καλές αναρτήσεις !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @dinos
    Τα περιχαρακώματα της αδράνειας τα λέω εγώ. Έχω ζήσει στο Βαθύ πολλά καλοκαίρια, με τα γραφεία της Ολυμπιακής στο ισόγειο, τότε που το Ξενία ήταν σημείο αναφοράς για την πόλη, μαζί με το λιοντάρι της πλατείας και τον ηγεμονικό κήπο. Τώρα έχει καταντήσει σημείο θλίψης και εγκατάλειψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αθηνά
    Καλώς όρισες κι από δω. Σ' ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια και χαίρομαι που μια πειραματική απόπειρα βρήκε τελικά αποδέκτες και προορισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. ΣΤΟ βλογ ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΙΝΟΥ είχα προτείνει μια μέση εκδοχή.
    Αν είναι στατικά επικίνδυο και αν πρόκειται για αρχιτεκτονικό μνημείο μπορεί να ξαναχτιστεί με τα ίδια σχέδια σε άλλο σημείο...
    Η ίδια κατάσταση είναι και με το πρώην ξενοδοχείο πυθαγόρας στο πυθαγόρειο..
    εδώ τουλάχιστον δεν πρόκειται για αρχιτεκτονικό μνημείο έτσι μπορεί να κατεδαφιστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολύ ωραίο το νέο μπλογκ σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @καπ κουμ
    Βρε καλώς τον!! Συμφωνώ! Η τωρινή εκδοχή είναι Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ!! Για να δούμε, θα γίνει κάτι σύντομα;
    Να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου


If you have any problem about Expired links, Please feel free to contact me via email!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο